Historik

Hösten 2014 fann sig ett gäng tidigare körsångare utan kör. De ville mer än "Alla kan sjunga", de ville mindre än proffskörer och de ville inte sjunga i någon kyrka. De bestämde sig för att ta saken i egna händer och starta en egen kör. Och med jul och Lucia i nära antågande var det bråttom!

Maria, som hade vänner från musikklasserna i Sollentuna och studentkörer i Lund, samlade ihop alla till en första träff i Saltsjöbaden. Och vad vi sjöng jullåtar tillsammans!

Under kommande vår fortsatte den nya kören sjunga hemma hos varandra. Vi sjöng det som var fint eller roligt och som tur är så hittade vi en dirigent som ville vara med att driva fram kören. Rebecka Gustafsson ledde proffsigt kören till sin första vårkonsert på Gunnarssons konditori. Vi var inte många men vi ville mycket! Kören fick styrelse och stadgar och började ta form, även om den än så så länge inte hade något namn.

Med hjälp av Bilda fick vi lokal och kunde fortsätta sjunga. I det vita huset, Münchenbryggeriet och Frihamnen har vi huserat i lokaler av olika kvalitet. Of Chorus blev körens namn, som en lek med orden refräng och kör.

När Rebecka valde att gå vidare tog Elin Jonsson över ledningen av kören hösten 2016. Hon ledde oss till konserter med teman som Där mörkret vilar, båtar och vatten samt en traditionell julkonsert, ofta med något eget arrangerat stycke. Alla minns väl Märk hur vår skugga och Leva livet! Kören var dessutom tillbaka på Söder, en sliten lokal vid Skanstull. Under våren 2018 tog vi fram vår egna bok med stamrepertoar – Den gula stammisen.

Sommaren 2018 fick Elin nytt jobb och blev tvungen att flytta från Stockholm. Många körmedlemmar slutade och vi fick inte vara kvar i vår lokal. Många trodde vi skulle få lägga ner... och det var nära.

Men med några riktiga eldsjälar i kören gav våra annonseringar till slut resultat. Oskar Hansson tog kontakt och ville träffa oss. Förutom en skicklig kördirigent fick vi en organist med tillgång till lokal (Den Norske kirke) med ett fantastiskt läge på Söder. Kören växte på nytt och med byte av repdag blomstrade körens sociala umgänge ännu mer, med köröl efter varje rep. Vi kom iväg på en resa till Västkusten, sjöng flera gånger på Spritmuseum och planerade för ännu mer stordåd våren 2020. Men här fick vi, liksom andra, ta en paus.

Hösten 2020 startades tillsammans med ny dirigent, André Hasselgren, fortfarande kvar i kyrkan på Söder. Vi började med att sjunga med avstånd och i små grupper, men fick efter de nya restriktionerna 29/10 pausa repandet på nytt. Vi har nu börjat med "rep" på videolänk, men längtar efter att få ses och sjunga på riktigt igen. Vi känner oss starkare än aldrig förr, har så roligt tillsammans och vill så mycket. Så vänta bara tills vi är igång igen!